tirsdag den 2. oktober 2018

Vamset cardigan, super chunky alpaca

Så blev det min tur til at få noget hjemmestrik! Det er det sjældent - og der er jo også grænser for, hvor meget strik, man selv kan bruge - det er der måske ikke enighed om - men jeg er nu ganske tilfreds med at strikke til andre. Især børnestørrelser er skønne at have på pindene. Det er overskuelige projekter, og lige så meget, som jeg nyder at strikke, nyder jeg at afslutte et arbejde. Hvis jeg strikker voksenstørrelser, og det gør jeg trods alt jævnligt, så nyder jeg det mest, når det er rimelig tykke pinde...
Derfor passede det mig fint at falde over et godt tilbud fra garnudsalg.dk på en spole super chunky alpaca. Der var ca. 500 g på spolen, og det skulle ifølge forhandlerne være nok til en størrelse large, som jeg bruger. Og det var det så rigeligt. Jeg har brugt ca. 350 g, så der bliver simpelthen til en trøje i en børnestørrelse også! Fint, når nu spolen var på tilbud til 199kr.

Jeg har valgt at strikke en lidt lang cardigan med et enkelt hulmønster for neden. Hvis du er interesseret i opskriften, kommer den her:



Vamset cardigan, large, p. nr. 8 - slank model

 Dust Grey Super Chunky Alpaca 500G fra garnudsalg.dk – forbrug ca. 350 g
Strikkefasthed 9 m = 10 cm på p 8

Krop: Slå 99 m op på p nr. 8. Strik rib (1vr, 1 r). Første p er vrangsiden.
Strik 4 cm rib. Samtidig strikkes knaphul på venstre side på 3. p. således: to ribmasker, to ret sammen, slå om.
Fortsæt med 4 ribmasker i begge sider – det er stolpen til knapper og knaphuller.
Strik derefter 1 p ret, hvor der strikkes to retmasker sammen midt på ryggen, så der nu er 98 masker. Strik 1 p vrang. Herefter strikkes mønster mellem ribkanterne – se mønsterdiagram













0
%
0














0
S

D
0












0
S



D
0










D
0





0
S










D
0



0
S












D
0

0
S


D=strik to drejet ret sammen
S=strik to ret sammen
0=slå om
%=1 løs af, to ret sammen, 1 løs over

Strik mønsterborten 1 gang. Strik glatstrikning til kroppen måler 50 cm. Imens strikkes knaphuller med 10 centimeters mellemrum. (Skal trøjen være længere eller kortere tilrettes afstanden mellem knaphullerne). Lad arbejdet hvile.
Ærmer: Slå 24 m op på p nr. 8 (strømpepinde eller magic loop) og strik rib. Strik 4 cm rib. Sæt en mærketråd ved omgangens begyndelse. Tag jævnt ud til 27 masker på første omgang glatstrikning. Strik endnu en omgang og strik derefter en mønsterbort. Herefter tages 2 m ud på hver side af mærketråden på hver 6 p som følger: strik 1 m ret efter mærketråden, strik to masker drejet ret sammen, strik til der er tre masker tilbage før afmærkningen, strik to ret sammen, strik 1 ret. Fortsæt udtagning til der er 43 m på ærmet.
Når ærmet måler 52 cm – eller ønsket længde – lukkes de 4 midterste masker – dvs. to masker på hver side af mærketråden – og nu er der i alt 39 m.

Strik det andet ærme magen til.
På kroppen lukkes nu de 4 midterste masker af i hver side. Her sættes ærmerne ind. Der er nu 141 m på omgangen. Strik 2 omgange. Sæt markører ved overgangene mellem ærme og krop – i alt 4 markører
På hver retpind strikkes nu raglanindtagninger således: før markøren: to drejet ret sammen. Efter markøren: to ret sammen.
Efter 8 indtagninger lukkes af fra halssiderne for 6, 2, 1, 1, og 1 m mens raglanindtagningerne fortsætter. Strik herefter endnu 10 pinde.
Saml masker op langs forkanterne og strik rib 1r, 1vr over halsmaskerne. Efter 3 p rib strikkes et sidste knaphul ind.
Strik ribben i alt 5 cm og luk af fra retsiden.
Montering: hæft ender, sy under ærmerne og sy knapper på.

God fornøjelse :-)



fredag den 6. juli 2018

Hindbærsweater



Hindbærsweater - str. 4 år

I min søgen efter noget hyggeligt hurtig-strik på tykke pinde, faldt jeg over et tilbud på nettet på bomuldsgarn. Det er denne kraftige bomuldkvalitet, som jeg tidligere har strikket lidt forskelligt i -  både til mig selv og andre. Jeg fandt et godt tilbud på YarnLiving, som jeg tidligere har bestilt garn fra, og jeg har kun oplevet god og sikker behandling af mine ordrer her. Jeg bestilte en del garnnøgler - og det er jo det værste ved at bestille garn på nettet... Man kan aldrig vide, om man kan bestille et ekstra nøgle i samme indfarvning, hvis der viser sig at være for lidt garn (- og det bliver i så fald for dyrt, når man regner forsendelsesomkostninger med), så derfor bestiller jeg altid rigeligt. Denne gang så rigeligt, at der sagtens kan blive til en børnetrøje mere... - Og - ja - jeg ved det godt... Så løber det jo alligevel op...

 Farven var mere skrap og koncentreret, end jeg havde ventet, og det er jo endnu en svøbe ved at bestille på nettet. Det kan jo være svært at bedømme den eksakte farve på en skærm ... Men efter en smule ærgelse kom jeg til at holde af denne hindbærfarve!
Jeg tog mål på mit barnebarn, som jeg strikker til, lavede en strikkeprøve, regnede på sagen, og gik i gang. Jeg havde egentligt tænkt mig, at der skulle være snoninger eller anden form for mønsterstrik, men jeg synes faktisk, der skete tilstrækkeligt i og med, at farven er skrap, så derfor valgte jeg at strikke en hel glat sweater.

Raglanindtagningen









Opskriften har jeg skrevet ned, og den findes her - værs´go´:


Hindbærsweater
Pink bomuldstrøje str. 4 år – pinde nr. 4 1/5 og 5

MÅL: Brystvidde: 36 cm, fuld længde: 40 cm, ærmelængde: 28 cm, langs raglanindtagningen: 18,5 cm, Krop til ærmegab: 24 cm, nederst på ærme: 7,5 cm, øverst på ærme (før raglanindtagning): 14 cm.

Krop: For- og bagstykke strikkes samtidig. Slå 130 m op på rundpind 4 1/2, og strik 10 rækker rib, 1 r, 1 vr.
Skift til glatstrikning på p 5, og strik lige op til arbejdet måler 24 cm. Luk de midterste 6 m i hver side til ærmegab.
Lad arbejdet hvile.

Ærme: Slå 30 m op på p 4 ½, og strik 10 p rib, 1 r, 1 vr. Skift til p 5 og sæt arbejdet på strømpepinde eller rundpind med ”magic loop”-teknik. Strik to omgange. Tag herefter 2 masker ud på hver side af midten. Fortsæt udtagningen på hver 6. p. indtil der er 54 m. Strik videre til arbejdet måler 28 cm. Luk de midterste 6 masker til ærmegab.

Det andet ærme strikkes som det første.

Herefter sættes ærmerne ind på kropsstykket, hvor der er lukket 6 m af. Strik herefter to omgange. Herefter begynder indtagning til raglan før og efter begge ærmer – i alt 4 steder på omgangen – på hver anden p. Marker stederne med en maskemarkør eller en tråd.
Raglanindtagning: Strik til to masker før mærket. Tag 1 m løs af, strik 1 r, træk den løse masker over. Herefter kommer mærket. Strik 1 r, sæt den strikkede maske tilbage på venstre p. Træk nr. 2 maske over den netop strikkede maske, flyt masken tilbage på højre p.
Når der er 15 omgange med raglanindtagninger – eller når arbejdet måler ca. 33 cm – lukkes de midterste 9 m på forstykket. Nu strikkes arbejdet frem og tilbage. Der laves stadig raglanindtagning på retpindene. Herefter lukkes til hals i begge sider for 4, 2, 1, 1, og 1 m.
Strik 1 p og saml herefter m op over forstykket, hvor der er lukket af til hals – til der ca. er 66 masker hele vejen rundt om halsen. Skift til p 4 ½, strik 16 omgange rib, 1 r, 1 vr og luk løst af.
Montering:
Halsribben bøjes indad så den bliver dobbelt og sys på kanten løst, så halsåbningens elasticitet bevares. Sy sammen under ærmerne og i ribstykkerne. VOILA!

søndag den 15. april 2018

Vest med snoning og hestetømmekant fra Filcolana

Jeg har købt noget lækkert garn fra Knitting for Olive. Det er en  blød og indbydende blandingskvalitet med merinould og bomuld. Lækker at se på og lækkert at strikke med - hvis man ellers har tålmodighed til at strikke med pinde nr. 3. Garnet findes i mange fine farver, som man kan se HER. Jeg har brugt farven terracotta rosa til denne lille snoningsvest i str. 1 år. Jeg har kun brugt godt 1 nøgle garn til denne vest, og det lyder måske mærkeligt, men løbelængden på 50 g er 250 m, så det rækker meget langt!



Opskriften er fra Filcolana og er designet af Sanne Bjerregaard. Den findes gratis på nettet HER - bare klik på "Opskrift på dansk". Den har flere fine detaljer, som jeg faldt for. Dels snoningen, som både findes på for- og bagstykke, og dels knapperne, som integreres i snoningen. Det har jeg faktisk ikke prøvet at lave sådan før. Alt forklares fint og overskueligt i opskriften.
En ekstra detalje er hestetømmeafslutningen i halskanten og i ærmekanterne, som ses lidt tydeligere her på billederne. Ærmekanten blev strikket med det samme over tre afslutningsmasker - en fin kant, som er let at lave. Halskanten blev strikket efterfølgende, dels over de masker, der var tilbage på stykket, og dels samtidig med, at der blev samlet masker op på de lodrette kanter. Jeg synes, det lød lidt kompliceret, men det viste sig at være helt enkelt og beskrivelsen er grundig og let at følge. Dejligt, lille projekt af restegarn...

torsdag den 1. februar 2018

Lækker pige-cardigan fra Sandnes Garn

Jeg faldt over et garntilbud på en hyggetur til Århus. Det er jo ikke til at lade passere... Jeg var på udkig efter stof til et par pige-sommerkjoler, og så røg der altså tilfældigvis noget garn med i posen...
Jeg fandt derefter en opskrift i et blad fra Sandnes Garn - nr. 1602 for at være hel nøjagtig. En fin pige-cardigan strikket på pinde 4, og strikkefastheden passede i første hug, så jeg behøvede end ikke tage regnemaskinen frem. Opskriften hedder Lemonade - uvist af hvilken grund. (Mon det er fordi, den i hæftet er strikket op i en gul farve??) Min blev i hvert fald blå, så der er ikke meget lemonade over den.

Cardiganen strikkes nedefra og op, og krop og ærmer samles på én pind, så bærestykket strikkes i ét stykke. Det er ikke raglanindtag, men indtagningen findes i det hyggelige og enkle mønster. Opskriften går fra 2-12 år, og pasformen er meget fin, så det kan meget vel være, den bliver strikket igen senere i en anden farve - måske gul eller noget andet lemonadeagtigt?!


onsdag den 31. januar 2018

Påfuglekjole fra Knitting for Olive

På instagram faldt over en rigtig fin strikket kjole med et lidt avanceret påfuglemønster. Det kaldte på en afprøvning!

Opskriften er fra Knitting for Olive, som er værd at følge på instagram. Hun laver nogle virkelig fine ting. Jeg købte garn på nettet - Blackhillgarn - 50% uld og 50 % bomuld - hos garnudsalg.dk. Hurtig ekspedition, og så igang!

Garnet er fint og blødt at strikke i, og kjolen strikkes på pinde nr. 3, så der er hygge til nogen tid... Mønsteret er ikke så svært, som man skulle tro, men det er dog lidt svært at følge med i en film samtidig med, at man strikker løs. Opskriften går fra 6-9 måneder til 6 år. Den er med lange ærmer, men jeg var mest stemt for en spencer, så jeg fuskede lidt med opskriften. Så kan man have lidt eller meget under afhængig af årstid og temperaturer.
Kjolen er strikket i str. 4 år med lidt modifikationer. Modtageren er en sød 3-årig.